Goed onderwijs in Papendrecht

download.jpg
pieter jan.jpg
Door Pieter-Jan den Dekker op 20 januari 2022 om 12:12

Goed onderwijs in Papendrecht

De jeugd heeft de toekomst, is een bekend spreekwoord. Eigenlijk klopt dat niet, want de jeugd is de toekomst maar ook het heden. Daarom zetten wij ons ook de komende raadsperiode in voor het behoud van het goede onderwijs in Papendrecht.

Een belangrijk speerpunt is dat wij streven naar diversiteit in onderwijs. Ook wel identiteitsgebonden onderwijs genoemd. Een mooie mengeling van openbaar en bijzonder onderwijs. Waarbij er voor onze kinderen en jongeren scholen zijn om uit te kiezen. Dat is nu het geval, maar er gaan regelmatig stemmen op om dit te veranderen. De inhoud van het onderwijs ligt bij de scholen en daar moeten wij niet aan tornen. Juist dit mix is goed voor Papendrecht. Er valt iets te kiezen.

Gezonde scholen zijn onze tweede prioriteit. Dan hebben we het vooral over de huisvesting. Als gemeente zijn we verantwoordelijk voor die huisvesting. Als ChristenUnie zetten we ons in voor goede duurzame en toekomstbestendige gebouwen. We gaan voor nieuwbouw van de VO-scholen, zodat ook deze de komende 40 jaar (of langer) van grote waarde blijven voor onze inwoners en jongeren uit de omgeving. Ook voor het basisonderwijs zijn goede gebouwen van groot belang. Zeker nu er veel aandacht is voor goede ventilatie en luchtkwaliteit. Iets waar we zeker aandacht aan moeten en gaan besteden.

Een derde punt is het basisonderwijs. De integrale kindcentra zijn erg belangrijk omdat daar opvang, onderwijs en maatschappelijke organisaties samen komen. Belangrijk voor kinderen die net niet mee kunnen, of problemen hebben. De IKC’s zijn namelijk in hun samenwerking met bijvoorbeeld Sterk Papendrecht goed in staat om problemen of leerachterstanden vroeg te signaleren en hiermee erger te voorkomen.

En als laatste zullen we, daar waar het kan, ons hard maken voor goede samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. Deze samenwerking kan twee kanten opwerken en heeft positieve invloed. Voor zowel het onderwijs, waar de praktijk naar binnen wordt gehaald, als voor het bedrijfsleven waar zij goede medewerkers kunnen werven en ook hun kennis kunnen delen. Een typisch schoolvoorbeeld van een win-win situatie.