Thomas en Iza gaan voor de gemeenteraad

iza-stoop_thomas-rietveld.jpg
papendrecht.svg
Door Papendrecht.net op 7 maart 2022 om 08:50

Thomas en Iza gaan voor de gemeenteraad

PAPENDRECHT - Jonge kandidaten op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen lijkt wel een uitzondering. Toch staan Iza Stoop (D66) en Thomas Rietveld (ChristenUnie) als twintiger vrij hoog op de lijst. We vroegen hen waarom ze dit willen en wat ze belangrijk vinden.

Kun je jezelf voorstellen in 2 korte zinnen?

Iza trapt af: “Ik ben Iza, ik ben twintig en ik woon in Papendrecht thuis met mijn vader en moeder en hond - dat vind ik belangrijk om te noemen - die hoort er helemaal bij. Ik studeer aan de pabo, de lerarenopleiding voor het basisonderwijs.”

Thomas: “En ik ben Thomas, 24 jaar en woon in Papendrecht, samen met mijn ouders, drie broertjes en twee zusjes. Ik werk als onderwijsassistent op het IKC Beatrix.” En lachend: ”En studeer ook aan de pabo, dat is wel heel toevallig.”

Op welke plaats op de lijst sta je?

Iza:” Op nummer 4 van de lijst van D66 Papendrecht.”

Thomas: “Nummer 6 op de lijst van de ChristenUnie.”

Waarom sta je op de kandidatenlijst voor je partij? Hoe ben je daartoe gekomen?

Thomas begint enthousiast: “Ik ben achter de schermen al langere tijd actief voor de ChristenUnie, zo beheer ik de website en deels de social media van de partij. Toen de vraag kwam of ik ook op de lijst wilde staan voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, was dit voor mij een simpele keuze. Wat het voor mij bijzonder maakt, is dat ik nu samen met mijn vader op de lijst sta!”

Iza vervolgt: “Ik heb in mijn omgeving iemand die in de politiek zit en die kreeg veel veranderingen voor elkaar. Toen ben ik op zoek gegaan in mijn eigen gemeente. Ik kwam bij D66 omdat ik me daar erg welkom voelde. D66 past het best bij mij, omdat de mensen heel open zijn en ze pakken dingen aan zoals ik dat ook wil doen.”

Hoe reageerden je vrienden toen je meldde dat je best hoog op de lijst staat?

Iza lacht: “Ja, dat is wel een dingetje. Die zeiden: dat vinden we niks voor jou. Weet je dat zeker? Ik zei: ik vind van wel. Ik kan slecht tegen oneerlijkheid, dus ik ga het gewoon doen.”

Bij Thomas lag het net iets anders, vertelt hij: ”De meeste reageerden niet heel verbaasd. Ze weten van mij dat ik al langer voor de ChristenUnie actief ben, dus echt als een verrassing kwam het niet. Wel merkte ik dat het ze aanmoedigt om te gaan stemmen. Ik kreeg veel reacties als, normaal stem ik niet, maar nu jij op de lijst staat wel hoor.”

Wat zou je de komende vier jaar het liefst willen aanpakken en waarom?

Thomas: “Ik wil mij inzetten voor de toekomst van Papendrecht. Dit komt onder andere omdat ik merk dat veel van mijn vrienden en kennissen besluiten om Papendrecht te verlaten. Hoe kunnen we er voor zorgen dat Papendrecht mee groeit met de wereld eromheen.”

Ook Iza kan zich daar in vinden: “Ik wil me gewoon inzetten voor D66 en voor de inwoners van Papendrecht. Bepaalde dingen als goed onderwijs, veiligheid en jongeren vind ik belangrijk, maar dat is niet het enige natuurlijk.”

Welke twee standpunten van je partij vind je het belangrijkst?

Iza vervolgt: “Vrij zijn begint met goed onderwijs. En: Meer woningen, ook voor starters.”

Thomas knikt instemmend: “Belangrijk is om een aantrekkelijke gemeente te zijn voor jongeren en we willen meer betaalbare woningen, met name voor starters en jongeren.

Wat zou er volgens jou voor jongeren moeten veranderen in Papendrecht?

Iza veert op en vertelt: “Jongeren meer betrokken krijgen bij wat de gemeente doet. Als ik het er met vrienden over heb, zeggen ze: Ik blijf later echt niet in Papendrecht. Ik wil hier weg. Dat vind ik zo jammer. Je mist hier ontmoetingsplekken voor jongeren, die moeten er komen.”

Thomas springt hier gelijk op in: ”Papendrecht moet een gemeente worden, waar jongeren willen blijven wonen, en hier ook de mogelijkheid voor is. Wat ik nu in mijn omgeving zie gebeuren, is dat veel van mijn vrienden een huis zoeken buiten Papendrecht. Dit komt omdat er eigenlijk voor starters op dit moment vrij weinig huizen te vinden zijn binnen Papendrecht, en dit is natuurlijk jammer.”

Waarop Iza vervolgt: “Maar er zijn zoveel goeie dingen: basisscholen en kinderopvang. Je kunt op veel plekken fijn spelen als kind. Mijn vrienden gaan hun toekomst beginnen met een partner en misschien kinderen krijgen. Ik weet nog niet hoe we het voor elkaar moeten krijgen dat jongeren in Papendrecht willen blijven, maar we moeten het wel voor elkaar krijgen.”

Wat vind je goed aan Papendrecht? Wat moet zo blijven?

Thomas: ”Dat het een levende gemeente is. De gemeente staat niet stil en is actief bezig om de leefbaarheid te vergroten. Kijk naar de nieuwe sporthal, het nieuwe zwembad, en de vernieuwingen over het algemeen in de gemeente.”

Iza vervolgt: “Dat zei ik eigenlijk al bij de vorige vraag, veel goede scholen, veiligheid, een goede plek om op te groeien.

Waarom zouden jongeren meer politiek betrokken moeten zijn volgens jou?

Iza vertelt: “Vaak wordt er heel negatief gedaan over jongeren in de media. Dat vind ik jammer. Jongeren doen veel goeds voor een gemeente. Daarom moeten jongeren meer gehoord en gezien worden.”

Thomas denkt hier ook zo over, beaamt hij: “Ik denk dat wij als jeugd zeker een mening hebben over veel dingen die er in een gemeente spelen. Maar als we die niet zelf laten horen gebeurt er weinig mee. Daarom vind ik het belangrijk dat wij als jeugd ook onze stem durven te laten horen!”

Iza haakt hier gelijk op aan: “Dus een oproep aan alle jongeren: laat je stem horen! Het gaat over je eigen toekomst. Waarom zou je daarin niet mee willen denken, zelf willen beslissen?!”

Wat zijn je verwachtingen voor de uitslag voor je partij?

Thomas verwacht er best veel van zegt hij: “Landelijk doet de ChristenUnie het erg goed, en we verwachten dat dit lokaal ook door zal klinken. Mochten we op 3 zetels uitkomen zou dit heel erg mooi zijn. Hoe dan ook kijk ik erg uit naar de verkiezingen! Mijn oproep naar iedere Papendrechter, pak die kans en stem!”

Ook Iza is erg positief gestemd: “D66 gaat in veel gemeenten goed scoren. Ik denk dat D66 Papendrecht drie zetels krijgt. Wij gaan voor de positieve verandering. Zelf wil ik graag als duo-raadslid aan de slag gaan. Dus ik vraag: ga stemmen en stem op mij!“