Column: Zwarte Piet of roetveegpiet?

pieten-band.jpgvrijdag 16 oktober 2020 08:44

Zal ik het doen? Ga ik me wagen aan een column over Zwarte Piet, of roetveegpiet? Verlegen om een onderwerp voor deze column heb ik de commissievergadering van afgelopen maandag afgewacht. Daar werd namelijk het door D66 ingebracht bespreekstuk over Zwarte Piet aan de orde gesteld. De vraag was vrij eenvoudig: Wat is het standpunt van de diverse partijen over de Zwarte Piet in Papendrecht? De afgelopen jaren liepen er nog vooral traditioneel (om het maar zo te zeggen) geschminkte Pieten rond. De vraag was ook om de burgemeester onze mening te vertellen, zodat hij deze mee kan nemen richting de organisatie van de Sinterklaasintocht.

Dit behoeft wellicht enige uitleg. We hebben namelijk niet besloten over het voortbestaan van de huidige Pieten. Als Raad hebben we onze visie kenbaar gemaakt aan de burgemeester, die Sint en zijn Pieten jaarlijks welkom heet op de kade. Als gemeenteraad hebben we alleen de mogelijkheid om de subsidie terug te draaien, maar dat kun je niet zomaar doen als er een langdurige subsidierelatie is met de betreffende stichting of vereniging. Daarom was het verzoek om als partijen een mening en visie kenbaar te maken aan de burgemeester.

Los van wat je vindt van de hele discussie heb ik wel bewondering dat de knuppel nu in het hoenderhok wordt gegooid, of moet ik zeggen de roe wordt gegooid. Ook zo’n traditie die al lang vanwege opvoedkundige redenen is afgeschaft. Deze discussie opstarten kan je namelijk vele emmers verbale en geschreven bagger opleveren die over je heen wordt gestort. En dat bleek ook wel uit de reacties op Facebook op het bericht van deze website. Laten we alstublieft even netjes blijven in deze discussie over een kinderfeest.

Maar dan het gesprek zelf in de commissie. Het standpunt van D66 was duidelijk. Daarbij waren de meeste partijen niet heel uitgesproken in hun mening. Waar de een het niet aan de overheid vindt, vond de ander het te snel gaan om dit jaar al roetveegpieten Sinterklaas te laten begeleiden. Als CU zijn we van mening geweest dat roetveegpieten best een goed idee is. Nadat de standpunten waren uitgewisseld gaf de burgemeester aan dat hij de uitkomsten van de discussie zou bespreken met de organisatie.

In de tweede termijn kwam bijna iedereen nog aan het woord. De discussie of Zwarte Piet racisme is hebben we gelukkig niet gevoerd. Want dat erkende wel iedereen, de organisatie van de intocht is niet racistisch. Waar de een voorstander was voor roetveegpieten, het van de ander niet hoefde en een derde geen mening had, hebben we in een rustige sfeer het debat kunnen voeren. Daar ben ik erg blij mee, want er is al genoeg “gedoe” in deze discussie. Dus een goed debat hierover is mij heel veel waard. Dat zou ik iedereen toewensen.

Door: Pieter-Jan den Dekker

« Terug

Reacties op 'Column: Zwarte Piet of roetveegpiet?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.