Papendrecht en GKN Fokker: méér dan een samenwerking

WhatsApp Image 2024-03-01 at 13.13.02.jpeg
henk-bezemer.jpg
Door Henk Bezemer op 1 maart 2024 om 10:00

Papendrecht en GKN Fokker: méér dan een samenwerking

Sinds 2011 dateert de formele samenwerking tussen de gemeente Papendrecht en Fokker. Inmiddels is het bedrijf niet meer weg te denken uit ons dorp. Toch was het opnieuw een onderwerp van debat tijdens de vergadercyclus van afgelopen maand en leidde tot een breed gedragen besluit op de raadsvergadering van 29 februari. GKN Fokker wil uitvoering gaan geven van de plannen die in 2021 zijn aangekondigd en waarbij toen ook de financiële middelen door de raad zijn goedgekeurd. Het bedrijf heeft nu een aanpassing hierin voorgesteld ten gunste van duurzaamheid en extra parkeervoorzieningen.

Vooral dit laatste is hard nodig. De omwonenden klaagden massaal over de overlast door de inmiddels 2100 werknemers als het gaat om parkeren, verkeersdrukte en verkeersveiligheid in de aanliggende wijk en aanrij routes. De ChristenUnie diende samen met andere fracties een amendement in om direct aan een oplossing te gaan werken en vooral de suggesties van de betreffende bewoners hierbij te betrekken. Aanvullend diende de Christen Unie met anderen een motie in waarin het college wordt opgeroepen om tijdens de bouw van het nieuwe parkeerdek bij Fokker niet gebruikte parkeerplaatsen in de parkeergarages aan Fokker te verhuren. Hier snijdt het mes aan twee kanten: minder parkeeroverlast en extra inkomsten voor de gemeente en andere Papendrechtse bedrijven.

Opnieuw werd er gediscussieerd of we als lokale gemeente wel zoveel geld moeten investeren in een bedrijf. Op dit moment levert het naast een flink stuk werkgelegenheid en de opleidingsschool voor jongeren in de techniek een mooi rendement op wat we aan kunnen wenden voor de Papendrechtse begroting. Wij blijven wel van mening dat we hier terughoudend in moeten zijn want we willen niet van deze inkomsten afhankelijk worden.

De ChristenUnie is daarnaast van mening dat er meer moet zijn dan een financiële samenwerking en het bieden van werkgelegenheid. Hoe is die relatie met GKN Fokker voor de Papendrechtse inwoners zichtbaar? Het zou toch mooi zijn als dit bedrijf ook investeert in een bijdrage bij initiatieven rond sport en cultuur of bij lokale activiteiten. Ondersteun verenigingen, een concert of participeer bij een evenement. Er zijn dus mogelijkheden genoeg te verzinnen waarbij GKN Fokker de band met Papendrecht kan versterken.

Hoe dan ook, met dit besluit nemen we opnieuw onze verantwoordelijkheid voor de Papendrechtse samenleving én het bedrijfsleven.